"Schimbarea personala, atat in terapie, cat si in viata, depinde adesea de largirea a ceea ce eu numesc 'fereastra tolerantei'. Cand aceasta fereastra se largeste, ne putem mentine echilibrul in fata stresului care altadata ne-ar fi dezechilibrat.
Ganditi-va la aceasta fereastra ca la banda de frecvente excitative (de orice fel) in intervalul careia un individ poate functiona bine. Aceasta banda poate fi ingusta sau lata. Daca o experienta ne scoate in afara ferestrei noastre de toleranta, putem intra in rigiditate si depresie, pe de o parte, sau in haos, pe de alta. O fereastra de toleranta ingusta poate sa ne restrictioneze viata.
In experienta concreta, avem mai multe ferestre de toleranta. Si pentru fiecare dintre noi ferestrele acestea sunt diferite, deseori specifice anumitor subiecte sau anumitor stari emotionale..poate ca mie furia imi este relativ insuportabila; s-ar putea ca doar ridicarea vocii sa fie suficienta pentru a ma azvarli pe ingusta mea fereastra de toleranta. Dar pentru voi poate ca furia nu este asa mare scofala; poate ca percepeti o izbucnire furioasa doar ca pe un mod 'de a mai limpezi lucrurile' si apoi mergeti mai departe. In general, ferestrele de toleranta stabilesc nivelul confortului nostru fata de anumite amintiri, probleme, emotii si senzatii somatice. Cata vreme ramanem in cadrele ferestrei de toleranta, suntem receptivi; daca trecem dincolo de ele, devenim reactivi.
De multe ori, starea noastra de bine depinde de largirea ferestrei de toleranta, astfel incat sa ne pastram atentia indreptata asupra elementelor lumii interioare - fara sa fim azvarliti in rigiditate (depresie, detasare, evitare) sau haos (aigitatie, anxietate, accese de furie). Dezvoltandu-ne abilitatea de observare a mintii, ne largim ferestrele de toleranta si ne putem trai deplin viata,cu mai multa acceptare si claritate.
Daca trecem prin viata fara abilitatea de observare a mintii, e posibil sa ne tot ingustam fereastra de toleranta fata de o anume emotie sau problema. Apoi ne putem pomeni fie ca spargem limitele acelei ferestre si sarim in haosul reactivitatii, fie ca evitam situatiile cate ar putea declansa astfel de perturbari, limitandu-ne vietile fara sa stim de ce, nelasandu-ne libertatea de a scapa de propria rigiditate si de a aduna puterile ca sa crestem. Pentru a ne largi fereastra, pentru a ne creste capacitatea de adaptare la si de acceptare a vreunui sentiment ori a vreunei situatii, trebuie sa schimbam asociatiile engramate in insesi retelele noastre neuronale.
Stai cu ce simti - puterea vindecatoare a prezentei
Deseori, cheia largirii ferestrelor noastre de toleranta consta in prezenta altei persoane grijulii si de incredere, sintonizata
cu lumea noastra interioara. "
Daniel J. Siegel
No comments:
Post a Comment