Monday, July 7, 2008

Bac pe furate


Ma simt asa de MICA in fata vremurilor de azi. Simt ca lucrurile o iau pe “aratura”, in mod ireparabil. Dispunem de prea multa libertate, si culmea e ca, nu stim sa o folosim in mod constructiv.
La televizor, zilele acestea, s-au transmis diverse stiri legate de faptul ca la bac, s-a copiat la modul cel mai grosolan posibil. Am vazut imagini cu profesori, care faceau parte din comisiile de corectare a tezelor, ce erau nemutumiti de faptul ca au gasit numeroase lucrari identice; de asemenea elevii, dupa aflarea rezultatelor, au recunoscut ca au fost foarte inventivi in privinta modului de fraudare, si anume: si-au ascuns telefoanele mobile in sosete, si-au multiplicat cartile cu solutiile subiectelor iar in timpul examenului, isi cereau permisiunea si mergeau la toaleta si invatau pe de rost rezolvarile; alti elevi au strans bani pentru a face cheta si a mitui profesorii supraveghetori pentru a fi mai “permisivi”, ca “doar sunt si ei oameni”; nu mai zic de faptul ca, subiectele s-au aflat de catre elevi chiar dupa ce au fost extrase, si bineinteles, la toaleta, au putut consulta cartile ce contineau rezolvarile etc.
Stupoare insa, in loc ca persoanele in masura (ma refer la toti sefii de comisie, inspectori, ministerul Educatiei, in persoana d-lui Cristian Adomnitie, si restul persoanelor abilitate), sa parcurga toate etapele necesare rezolvarii problemei, ce mi se pare de o gravitate nemaintalnita pana acum, s-au limitat doar la luarea unor decizii, de genul: profesorii ce nu sunt multumiti de lucrarile elevilor, sa inceteze sa mai corecteze sau, si mai rau, din partea d-lui Adomnitei nu a venit nici un comunicat oficial, care sa arate ca s-a intreprins o ancheta, ce va demonstra, ulterior veridicitatea sau nu a faptelor transmise de diverse canale de televiziune.
Nu stiu ce se va intampla cu noi, dar, aceste lucruri vor avea repercursiuni imense. Sa incercam sa aruncam o privire in viitor. In acest moment, promoveaza elevii ce nu au meritele necesare pentru a ajunge la facultatile de elita. Vor trece, cu bani, si peste anii de studentie...si, ulterior, vor profesa. Vor fi viitorii nostrii medici, profesori etc., persoane de care va depinde viitorul nostru si al copiilor nostri. Implicatiile acestor fapte ne vor costa scump..
Nu mai spun de faptul ca elevii, ce intr-adevar au invatat si meritau sa ajunga la facultatile dorite, s-ar putea sa nu mai reuseasca acest lucru, din cazua “impostorilor”, ce le-au luat locul. Cele de la buget vor fi luate de oamenii fara valoare...stiam de faptul ca formele devin fara fond, dar, mi se pare ca lucrurile avanseaza mult prea rapid pentru ritmul meu de intelegere.
Unde este corectitudinea? S-a schimbat intre timp sensul cuvantului “valoare”; acum are alte acceptiuni, pe care eu una, refuz sa le accept. Mi-ar placea sa pot face ceva in privinta asta, dar, fiind asa de mica sunt convinsa ca nu am cum sa schimb lucrurile mari. Nici nu stiu daca o adunare de masa ar putea reusi acest lucru. Cand spun aceasta, ma gandesc la comunism, si la faptul ca el, teoretic, a cazut dupa decembrie ’89, dar oare chiar asa este? Persoanele ce ne conduc in acest moment, nu sunt aceeasi actori ce isi jucau piesa pe vremea lui Ceausescu, care acum doar si-au schimbat mastile, ei fiind in continuare, stapaniti de aceleasi interese meschine?

No comments: